Sayur-Sayuran Dihasilkan Daripada Teknologi Canggih-HIDROPONIK
By: Ramjit-->Daripada Chiang Hee TzeTOKYO, 25 Ogos (Bernama) --
Bayangkan suatu masa nanti apabila tiada tanah lagi untuk penanaman. Bagaimana kita memperoleh makanan daripada tumbuh tumbuhan segar?
Jepun nampaknya menawarkan penyelesaian berkenaan.
Sebuah kilang mengeluarkan sayur-sayuran berasaskan teknologi bilik mesra alam telah dimajukan dengan pelbagai perubahan sejak berdekad.Teknologi tersebut kini lebih memberi penekanan terhadap hidroponik, yang memerlukan hanya air dan nutrien untuk mengawal penanaman tumbuh-tumbuhan.
Sayur-sayuran biasa kebanyakannya tidak stabil disebabkan oleh iklim tetapi kilang penanaman ini berjaya mengekalkan kestabilannya sepanjang tahun dan menjadikan usaha mengeluarkan sayur-sayuran segar tanpa mengira masa menjadi suatu yang tidak mustahil, kata Presiden Mirai Co. Ltd, Shigeharu Shimamura, dan juga pengasas teknologi untuk kilang sayur-sayuran itu.
Beliau berkata demikian semasa taklimat media di sini sempena mesyuarat perniagaan makanan Jepun anjuran Pertubuhan Perdagangan Luar Jepun (JETRO).Mirai ditubuhkan pada 2004 dan bersama-sama dengan rakan teknologinya, OZU Corporation yang kemudian mendirikan "OZU Fuchu Factory" seluas 500 meter persegi pada 2006. Sejak itu ia menjalankan perniagaan sayur-sayuran.
Mengenai teknolgi berkenaan, Shigeharu berkata medium nutrien dan persekitaran yang dikawal juga memungkinkan sayur-sayuran mempunyai kualiti nutrisi yang lebih tinggi.Tidak seperti penanaman di ladang terbuka, sayur-sayuran kilang itu lebih manis setelah kepahitan dan baunya dapat dikawal, kata beliau.
Model perniagaan atau pengeluaran hasil tanaman ini boleh berfungsi dalam bangunan, katanya."Pengusaha boleh mengeluarkan sayur-sayuran atau herba yang diperlukan dalam pasaran. Saiz, kuantiti atau kualiti boleh dioptimumkan," katanya.
Sementara itu, penyelia fakulti OZU Corporation, Yuichi Kaneko berkata kaedah biasa penanaman sayur-sayuran berdepan dengan risiko seperti penyakit dan serangan serangga dan kaedah hidroponik ini boleh mengurangkan risiko itu.Syarikat berkenaan telah menghasilkan sayur-sayuran seperti salad, selada air, sawi dan banyak lagi, yang kini dijual di restoran terkenal. Sayur-sayuran itu juga dijual kepada syarikat pembekal dan pasar raya.-- BERNAMA
(Dipetik dan diubahsuai)